Ribbe til jul?

Norsk julematSvinVinter

Norsk ribbe med norsk tilbehør er god julemiddag. Her er noen tips til å gjøre retten enda bedre.

Tynnribbe og juleribbe – hva er forskjellen?

Når vi snakker om ribbe, mener vi gjerne den av svin. Da benyttes kjøtt fra både for- og midtre del av ribbekassen. Vi skiller mellom ribbestykkene etter hvordan de er skåret.

  • Tynnribbe

Tynnribbe er den mest populære ribben. Det er sideflesk med bein og svor, uten kotelettkam.

  • Juleribbe

Juleribbe er svinekotelett uten bein. Den har svor, men mindre fett enn tynnribben.

Slik får du sprø svor på langtidsstekt ribbe

Bruning av svoren foregår i en maillard-reaksjon mellom aminosyrene i proteinene og sukker ved 140°C. Det frigjør aromatiske stoffer som er ønskelige ved tilberedning av kjøtt. Ved høyere temperaturer (180°C) polymeriserer fettmolekylene til større kjeder som gir sprøhet.

Les mer om hvordan man skal få svoren sprø her.

Ribbe med pølse, potetmos, rødkål og saus. Foto: Prima Jæren

Norske poteter og saus til ribbe

Det finnes mange gode kombinasjoner til norsk ribbe. Poteter er ofte standard, melne poteter er perfekte for å komplementere det fete kjøttet, og saus er prikken over i-en som gir ekstra smak til ribben.

Noen gode poteter til julemiddagen finner du her.

Koker du med skallet på, bevarer du mange av potetens næringsstoffer!

En oppskrift på saus finner du her.

Norske grønnsaker er gode tilbehør

Rødkål, surkål, rosenkål, epler og svisker. Det finnes mange ulike tilbehør til enhver smak.

Velger du rødkål, kan du koke den i 30-40 minutter til den er mør. Surkål kan enten fås kjøpt ferdig i butikken eller lages selv. En oppskrift på surkål / sauerkraut (avbildet under) finner du her.

Rosenkålen er god både kokt og bakt. Den trenger ikke lang tid, bare 5-9 minutter. Les mer om rosenkål her.

Og, rosenkål er ikke bare forbeholdt julen. Den er fortreffelig ellers også!

Epler er en kjent, god kombinasjon til svin, hvis syrlighet utjevner det fete og krydrete kjøttet. Hva med å kombinere det med svisker og honning? En oppskrift på honningstekte epler, svisker og løk finner du her.

surkål, rødkål
Surkål / Sauerkraut. Foto: Mari Svenningsen / Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no

Ribberest = ribbefest

Etter en festmiddag er det ikke uvanlig å få rester, og med litt kreativitet kan man blåse nytt liv i ribberestene.

Oppskrifter på restematinspirerte retter finner du her. Der kan du også hente inspirasjon til en ny rett med norske pinnekjøttrester. Du kan også bruke ribberester på smørbrød (avbildet under).

Det går også an å bare varme maten opp igjen (husk å få det godt gjennomvarmt!). Stek gjerne kjøttet på stekepannen for å unngå at det blir seigt.

Ribbesandwich
Ribbesandwich med appelsin, salat og granateple. Foto: Stiftelsen Norsk Mat